ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & VIDEO INSTALLATION

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & VIDEO INSTALLATION

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & VIDEO INSTALLATION

Ελ. Θεοφυλάκτου, R. Chawishe, Α. Σβορώνου, Α. Σπανουδάκη, Δ. Τσάκνη και Β. Φερεντίνου


Κατηγορία: Εκθέσεις
Ημέρα: Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Οκτωβρίου
Ωρα: 12:00 – 22:00
Χώρος: Αποθήκη


Ειδήσεις . . . Νέα . . . Πληροφόρηση . . . Ειδήσεις . . . Νέα . . . Πληροφόρηση . . . Ειδήσεις. . .

Όλο και πιο συχνά ερχόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις και αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο γρήγορα που είμαστε πρακτικά ανήμποροι τις περισσότερες φορές να ακολουθήσουμε την ροή των γεγονότων, πόσο μάλλον να τα κατανοήσουμε και να αντιδράσουμε.
Έτσι γινόμαστε οι σοκαρισμένοι θεατές των γεγονότων, αυτόπτες μάρτυρες της εποχής μας. Τα γεγονότα είναι αδύνατον να διορθωθούν εκ των υστέρων. Μπορούν όμως να ιδωθούν από πολλές οπτικές γωνίες, να αναλυθούν και να καταγραφούν με διαφορετικά συμφραζόμενα. Πως και από ποιόν καταγράφονται; Ποια είναι τα ίχνη που δεν διαγράφονται και παραμένουν στον χρόνο;

Η ιστορική αφήγηση είναι συχνά επιλεκτική. Επικεντρώνεται στην εκάστοτε “εθνική” ιδέα και επιβάλλει τις ερμηνευτικές της επιλογές. Η τέχνη αντίθετα λόγω της ελευθερίας της έκφρασης, έχει τη δύναμη να αναπτύσσει διάφορους τρόπους προσέγγισης και να ανοίγει νέες οπτικές γωνίες. Η μνήμη, ατομική και συλλογική, αποκτά ιδιαίτερο και καθοριστικό νόημα. Η κοινωνιολογική και ιστορική έρευνα έχουν σήμερα πολύ έντονη παρουσία στη τέχνη.

Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που δημιουργούν έργα – μνημεία με βασικό εργαλείο την έννοια της μνήμης και την αναπαράσταση της. Αναμετρώνται με έννοιες και σύγχρονα γεγονότα και επεξεργάζονται θέματα όπως η ταυτότητα, ο εθνικισμός, η εξουσία προτρέποντας τον θεατή να μετακινηθεί από την ατομική του οπτική σε μια πιο συνολική εικόνα που μπορεί να αναγνωσθεί ξανά και ξανά. Το έργο τέχνης μετατρέπεται από εικόνα περιορισμένη στο κάδρο της σε ερέθισμα διαλόγου. Έτσι ενεργοποιείται συνειδητά ή ασυνείδητα η πολιτική του διάσταση.

6 εικαστικοί δημιουργοί οι: Ελένη Θεοφυλάκτου, Αγγελική Σβορώνου, Αννέττα Σπανουδάκη, Δέσποινα Τσάκνη, Βούλα Φερεντίνου και Δήμητρα Τζάνου με την performer Rafika Chawishe συμμετέχουν στην έκθεση Break the Chain που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη Αθηνών.

Προσπαθούν να αφηγηθούν ιστορίες γνωστές εμβαθύνοντας με το έργο τους σε έννοιες ανθρώπινης υπόστασης σε μια εποχή έντονων και δραματικών ανακατατάξεων. Επιθυμούν να λειτουργήσουν σαν ανατροφοδότες μνήμης προβάλλοντας την δική τους διάσταση πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα με σκοπό τον αναστοχασμό και τον δημόσιο διάλογο.